BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ

tomografi antalya

Bilgisayarlı tomografi iyonizan radyasyon (X ışını) ve bilgisayar teknolojisinin bir arada kullanıldığı önemli bir radyolojik tanı aracıdır. Latince Tomos ve Graphein kelimelerinden türetilmiştir. Tomos dilim, Graphein ise kaydetmek anlamına gelmektedir. Dolayısı ile Tomografi vücüdumuzun dilim dilim görüntülerini almak ve kaydetmek için kullandığımız bir kelimedir.

Tomografi teknolojisi son 15-20 yılda birçok yenilik sağlamış olmakla birlikte temel çalışma prensibi bir X ışını kaynağı ve karşısında yerleşmiş bir alıcı dedektörün dairesel hareketi ile vücudun etrafında 360 derece dönerek kesitsel görüntü alması esasına bağlıdır. İlk jenerasyon tomografi cihazları tek dedektörlü iken yıllar içerisinde yüzlerce dedektörü olan cihazlar üretilmiştir. Bu alıcı dedektör sayılarının artması tomografi çekimlerinin daha hızlı olmasını, daha ince ve yüksek çözünürlüklü görütülerin elde edilmesini sağlamıştır. Yeni jenerasyon tomografi cihazlarında çekim süreleri birkaç dakikayı geçmemektedir. Ayrıca yeni jenerasyon cihazların kullanıma girmesi ile birlikte, tek planda değil 3 planda görüntüler oluşturulabilmekte ve 3 boyutlu görüntülemeler yapılabilmektedir.

İyonizan radyasyon içeren bir inceleme olması nedeniyle kesinlikle gereksiz kullanımını önermemekteyiz. Çocuk ve genç bireylerde çok daha dikkatli kullanmamız gerek bu incelemelerin dozları minimum düzeylerde tutularak bu incelemeleri yaparız. Erişkin hastalarda ise tekrar incelemelerden kaçınırız ve tetkiklerin tekrar etme aralıklarını uluslararası standartlara göre planlamak gerekir.

Genel olarak tomografik incelemeler vücudumuzun her bölgesine yapılabilmektedir. Tomografi özellikle kemik patolojileri, akciğer hastalıkları ve travmaya bağlı değişiklikler konusunda etkili bir radyolojik yöntemdir. Özellikle travma sonrasında olası bir kemik kırığı ya da beyin içi bir kanama olup olmadığını görmek için ilk tercihlerden biridir.

Beyin tomografisi ile kafatası kemiklerindeki kırıklar ya da kitleler, beyin içi kitleler, kanamalar, enfarktlar, kafa içi basınç artışına yol açan problemler, beyin ödemi gibi patolojiler görüntülenebilir. Paranazal sinüs tomografisi ile burun kemiği eğrilikleri, burun boşluklarında daralmalar, sinüzit ve sinüslerden kaynaklanan kitleler değerlendirilir. Akciğer tomografisi ile KOAH, akciğer kanseri, kalp ve ana damarlarda kitle, anevrizma, yemek borusu ve nefes borusu kitleleri, mide fıtıkları, pnomötoraks (akciğer zaranın yırtılması), plevral effüzyon (akciğer zarında sıvı toplanması) gibi patolojilerin tanısı konulabilir. Ayrıca akciğer tomografisi eşliğinde akciğerde saptanan kitlelere yönelik girişimsel radyolojik biyopsiler yapılabilmektedir.Batın tomografisinde batın içi organlardan gelişen kitleler, bağırsak tıkanmaları, safra kesesi iltihabı, akut apandisit, bağırsak enfeksiyonları, böbrek idrar kanal tıkanmaları, batın içi sıvı artışı ya da batın içi kanamalar saptanabilir. Bunun dışında vücudumuzdaki bütün kemiklere ve eklemlere yönelik tomografi incelemesi yapılabilmektedir.

Tomografi eşliğinde başta akciğer olmak üzere birçok organdan tanısal biyopsi yapılabilir. Tomografi eşliğinde omurgaya ve omuriliğe yönelik ağrı tedavileri yapılabilir. Özellikle son dönem pankreas ve mide kanseri hastalarında ağrı tedavisi için çölyak ganglion ya da splanktik ganglion blokajı tomografi eşliğinde yapılabilmektedir. Yine özellikle çocuk ve gençlerde görülen kemik hastalıklarında osteoid osteoma tedavisi tomografi eşliğinde radyofrekans ablasyon ile tedavi edilebilmektedir.

BEYİN BT

KRANİAL 3D BT

HİPOFİZ BT

ORBİTA BT

BOYUN BT

LARENKS BT

NAZOFARİNKS BT

PARANAZAL SİNÜS BT

MAKSİLLOFASİAL BT

TEMPORAL KEMİK BT

TEMPOROMANDİBULER BT

TORAKS BT

YÜKSEK REZOLÜSYONLU AKCİĞER BT(HRCT)

ÜST ABDOMEN BT

ALT ABDOMEN BT

RENAL BT

SÜRRENAL BT

PANKREAS BT

DİNAMİK KARACİĞER BT (ÜÇ FAZLI)

EKLEM BT

EKSTREMİTE BT

SERVİKAL VERTEBRA BT

TORAKAL BT

LOMBER VERTEBRA BT

VERTEBRAL 3D BT

BT ( DİĞER )

KRANİAL BT ANJİYOGRAFİ ( Arter )

KRANİAL BT ANJİYOGRAFİ ( Venöz )

BOYUN BT ANJİYOGRAFİ (Karotis+Vertebral )

PULMONER BT ANJİYOGRAFİ

TORAKAL AORTA BT ANJİYOGRAFİ

ABDOMİNAL AORTA BT ANJİYOGRAFİ

RENAL BT ANJİYOGRAFİ

MEZENTERİK BT ANJİOGRAFİ

ÜST EKSTREMİTE BT ANJİYOGRAFİ

ALT EKSTREMİTE BT ANJİYOGRAFİ

BT ANJİYOGRAFİ (DİĞER )

BT EŞLİĞİNDE GİRİŞİMSEL RADYOLOJİK İŞLEM

Antalya Ultrason Radyoloji Merkezi
Uzm. Dr. İsmail Ergin

Güvenilir, konforlu ve hızlı hizmet anlayışımızla siz değerli hastalarımızı bekliyoruz!

Antalya-Ultrason

ONLINE RANDEVU

Lütfen formu eksiksiz doldurunuz.