AÇIK MR (EMAR)
MR (EMAR) NEDİR ve NASIL ÇALIŞIR ?
MR; oluşturduğu güçlü manyetik alan ve radyo dalgaları sayesinde vücudumuzdaki hidrojen atomlarının hareketini algılayan ve öncelikle bu hareketin elektriksel bir sinyale, sonrasında da görüntüye dönüşmesini sağlayan tıbbi bir cihaz ve önemli bir teknolojidir. Radyoloji bölümünde gelişime en açık teknolojilerden biri olan MR her geçen gün yeni bir yapıya ve ileri teknolojiye kavuşmaktadır.
MR diğer birçok radyolojik görüntüleme yönteminin aksine iyonizan radyasyon içermez. MR cihazının çalışma prensibi manyetik alan ve radyo dalgaları üzerine kuruludur. Bu nedenle hasta sağlığı için güvenilir olarak kullanılabilir. İyonizan radyasyon içeren tetkik yapılamayan ya da çok dikkatli yapılması gereken hasta gruplarında ( çocuklar, ilk trimesteri bitirmiş gebeler gibi) MR güvenilir bir inceleme yöntemidir. Ayrıca öcellikle yumuşak doku incelemelerinde diğer radyolojik tetkiklere göre daha üstün olmakla birlikte vücudun neredeyse tüm kesimleri ile ilgili incelemeleri yapabilecek kapasitedir.
MR cihazında inceleme yapmak için şunlar yapılmalıdır;
- Hastanın kıyafetlerini çıkarmasını ve bizim vereceğimiz tek kullanımlık hasta önlüğünü giymesini isteriz.
- Hasta kolye, küpe, saat,kemer, telefon vs. gibi metalik olan her eşyasını çıkarıp öyle MR odasına girmelidir.
- Hasta MR odasında masaya yatar ve hangi bölge ile ilgili inceleme yapılacaksa o bölgeye bizim Coil olarak adlandırdığımız bir aparat takılır. Bu aparat inceleme yapılacak alandan sinyal alınmasını ve görüntü oluşmasını sağlayacaktır.
- Daha sonra MR odasının kapısı kapatılır ve cihaz üzerinden bir takım planmalar yapılarak inceleme yapılmaya başlanır.
- İncelemeler genel olarak 15-30 dk aralığında bitmekle birlikte bazı incelemelerde ve ilaçlı inceleme yapılması gerektiğinde bu süreler 1 saate kadar uzayabilmektedir.
- Dikkat etmesi gereken en önemli şeylerden biri bazı durumlarda hastanın MR odasına girmesinin mümkün olmayacağıdır. Bu durumlar; hastada kalp pili olması, vücudunda manyetik alana uyumlu olmayan metalik bir cihaz ya da protez olması , diş teli, iç kulak protezi, metalik kalp kapakçığı ya da beyinde metalik klips varlığı olarak sayılabilir.
MR incelemesinde bazen saptanan patolojilerin daha net ayırıcı tanısın yapılabilmesi için kontrast madde dediğimiz damar içi ilaçların kullanılması gerekebilir. Bu ilaçlar iyonizan radyasyon içeren Tomografi, IVP, Skopi gibi cihazlarda kullanılan iyot içerikli ilaçlardan değildir. Bu nedenle allerji potansiyelleri ve yan etkileri bu ilaç gruplarına göre çok daha düşüktür.
Kapalı MR sistemlerinde magnet adını verdiğimiz ve hastanın içine girdiği, tünele benzeyen dev bir mıknatıs yapısı vardır. Bu yapı belirgin manyetik alan oluşturur ve radyo dalgaları ile vücudumuzdaki hidrojen atomlarının hareketi sayesinde cihaz tarafından görüntü oluşturulur. Bu sistemde tünel genişliği nedeniyle özellikle klostrofobisi (kapalı alan korkusu) olan hastalar için sorun oluşturabilmektedir. Bu nedenle ve çocukluk yaş grubundaki hastalar için anestezili MR uygulamaları gerekebilmektedir. Bir diğer MR sistemi ise bizim kliniğimizde de kullandığımız Açık MR sistemidir. Bu sistemde iki dev mıknatıs arasında hastanın yatacağı, hareketli bir masa bulunur. Bu iki dev mıknatıs birkaç yerden birbiri ile bağlantılı olup yanlardaki geri kalan her yer açıktır. Dolayısı ile bir tünel görüntüsü olmayıp hasta açısından daha ferah bir ortam yaratmaktadır.
MR cihazı ile yapılabilecek incelemeler şunlardır;
- Beyin MR
- Boyun MR
- Hipofiz MR
- Orbita MR
- Temporal (kulak) MR
- Servikal vertebra MR
- Torakal vertebra MR
- Lomber vertebra MR
- Sakroiliak MR
- Omuz MR
- Dirsek MR
- El-el bileği MR
- Kalça MR
- Diz MR
- Uyluk-bacak MR
- Ayak-ayak bileği MR
- MR Anjiografi